Kaip gerti tekilą: ypatybės ir kokteilių receptai

Tolima ir egzotiška Meksika daugeliui mūsų asocijuojasi su karšta saule, sombreromis, didelėmis gitaromis ir, žinoma, tekila. Kaip gerti tekilą tikriausiai žino ne visi. Tai kur kas daugiau, nei druska ir citrina užkandamas gėrimas. Kokteiliai su tekila ruošiami geriausiuose pasaulio baruose, o savo gimtinėje ji dažniau ragaujama gryna. Kas yra tekila, kaip gerti tekilą, kokie yra populiariausi kokteiliai su tekila, apžvelgsime šiame straipsnyje. Perskaitę jį, galėsite nuspręsti, kuri tekila yra geriausia jums.

IŠ KO GAMINAMA TEKILA?

Tekila yra gaminama iš tekilinės agavos, kuri dažniau yra vadinama mėlynąja agava. Šis augalas neturi nieko bendro su kaktusu, kaip žmonės yra linkę manyti. Kitas svarbus dalykas yra tai, kad tekila turi būti pagaminta tik tam tikrose, įstatymo numatytose Meksikos vietovėse. Taip pat kaip šampanas ir konjakas savo regionuose Prancūzijoje ar škotiškas viskis Škotijoje.

KAIP DAROMA TEKILA?

  1. Būdamos 5 – 8 metų, tekilinės agavos užauga ir yra pasiruošusios tekilos gamybai.
  2. Jos yra iškasamos iš žemės, lapai yra nukertami. Agavos pagrindas vadinamas piña ir be lapų jis atrodo panašus į ananasą.
  3. Priklausomai nuo dydžio, piña‘os yra smulkinamos perpus ar į keturias dalis.
  4. Susmulkintos agavos keliauja į pečius, kur yra kaitinamos. Šio proceso metu agavos sultyse esantis krakmolas virsta fermentacijai reikalingu cukrumi.
  5. Tuomet piña‘os yra traiškomos ir iš jų spaudžiamos sultys.
  6. Į sultis dedamos mielės ir sultys yra fermentuojamos.
  7. Pasiekęs reikiamą alkoholio koncentraciją, agavų alus yra distiliuojamas ir gautas distiliatas vadinamas tekila.

TEKILOS RŪŠYS

Pagal žaliavą, galima išskirti dvi tekilos rūšis: 100% agavų ir „Mixto“.

  • 100% agavų, žymima „100% de agave“, „100% puro de agave“ ir panašiai. Šios rūšies tekila daroma tik iš tekilinės agavos, augintos valstybės kontroliuojamoje teritorijoje. Šioje teritorijoje ji turi būti ir išpilstyta. Cukrus skatinti fermentacijai negali būti dedamas. Įprastai šios rūšies tekila yra aukštesnės kokybės. Pavyzdžiui, Kah Agave Anejo.
  • Tekila, kuri etiketėje žymima tiesiog žodžiu „Tequila“ yra „mixto“ rūšies. Tokios tekilos daromos agavos žaliavą papildant iki 49 procentų kitos kilmės cukrumi. Ji gali būti pilstoma ir kitose Meksikos vietose. Pavyzdžiui, Jose Cuervo Silver.

TEKILOS TIPAI

Tiek 100% agavų, tiek „mixtos“ tekila turi savo tipus:

1. SIDABRINĖ TEKILA (SILVER, BLANCO AR PLATA)

Kitaip dar dažnai vadinama balta. Tai nebrandinta tekila. Pavyzdžiui, Olmeca Blanco.

2. AUKSINĖ TEKILA (GOLD, JOVEN AR ORO)

Tai nebrandinta tekila. Spalvą ji įgauna nuo dedamų priedų. Tai gali būti karamelė, ąžuolo ekstraktas, glicerinas ar cukraus sirupas. Pavyzdžiui, Olmeca Gold.

3. IŠLAIKYTA TEKILA (REPOSADO)

Tai tekila, brandinta ne mažiau kaip 60 dienų ąžuolo statinėse. Pavyzdžiui,
Corralejo Reposado
.

4. ILGAI IŠLAIKYTA TEKILA (ANEJO AR EXTRA AGED)

Tai tekila, brandinta ne mažiau nei 1 metus ąžuolo statinėse. Šių statinių dydis negali viršyti 600 litrų. Pavyzdžiui, Corralejo Anejo.

5. LABAI ILGAI IŠLAIKYTA TEKILA (EXTRA ANEJO AR ULTRA AGED)

Tai tekila, brandinta ne mažiau kaip 3 metus ąžuolo statinėse, kurių dydis neviršija 600 litrų.

KAIP GERTI TEKILĄ?

Meksikoje tekila dažniausiai vartojama gryna. Ypač, jei tai yra gera tekila, pagaminta tik iš tekilinių agavų - ji labiausiai atsiskleis kambario temperatūros, be jokių priedų. Kai kuriuose Meksikos regionuose ji užsigeriama gėrimu „sangrita“. Jo variacijų yra daugybė, tačiau tradiciškai daromas iš šviežių apelsinų, žaliųjų citrinų, pomidorų, granatų sulčių ir čili pipirų ar jelapenų.

TEKILOS GĖRIMO RITUALAS

Populiariausias tekilos gėrimo būdas (ypač Europoje ir likusioje pasaulio dalyje, išskyrus gėrimo gimtinę) yra gerti ją su druska ir žaliosios citrinos skiltele. Įprastai sudrėkinama oda virš nykščio ir ten pabarstoma druskos. Tuomet druska nuo rankos nulaižoma, išgeriama taurelė tekilos ir užkandama skiltele žaliosios citrinos. Auksinė ar brandinta tekila dažnai geriama druską ir žaliąją citrina keičiant cinamonu ir apelsinu.

TEKILA IR MESKALIS

Tekila yra meskalio rūšis. Meskalio gamyba yra kiek liberalesnė. Jis daromas iš įvairių agavos rūšių. Kartais jis turi dūmo skonį.

POPULIARIAUSI KOKTEILIAI SU TEKILA

Dėl savo išraiškingo skonio, tekila yra dažnai sutinkamas kokteilių ingredientas. Pats populiariausias ir žinomiausias kokteilis su tekila yra Margarita. Tikriausiai kiekvienas meksikietiškas baras ar restoranas turi savą šio kokteilio interpretaciją, o kartais ir ne vieną. Populiariausi kokteiliai su tekila yra šie:

MARGARITA

INGREDIENTAI:

  • 40 ml. tekila (pvz., Olmeca Blanco)
  • 20 ml. apelsinų likeris (pvz., Cointreau)
  • 20 ml. žaliosios citrinos sultys

KAIP PARUOŠTI?

Į kokteilių plaktuvę įdėti ledo, sudėti ingredientus ir gerai išplakti. Taurės kraštą sudrėkinti žaliąja citriną ir ištrinti jį druską. Į taurę įdėti ledo, supilti išplaktus gėrimus ir papuošti griežinėliu ar skiltele žaliosios citrinos.

TEQUILA SUNRISE

INGREDIENTAI:

  • 80 ml. apelsinų sultys
  • 40 ml. tekila (pvz., Corralejo Blanco)
  • 15 ml. Grenadine sirupas

KAIP PARUOŠTI?

Į aukštą taurę pridėti ledo. Supilti apelsinų sultis ir tekilą. Tada supilti Grenadine sirupą, kuris nuskęs į taurės dugną. Papuošti apelsino skiltele ir kokteiline vyšnia. Patiekti nemaišytą.

LONG ISLAND ICED TEA

INGREDIENTAI:

KAIP PARUOŠTI?

Į kokteilių plaktuvę įdėti ledo ir supilti ingredientus (išskyrus Coca-cola). Gerai išplakti ir supilti į aukštą taurę, prieš tai į ją įdėjus ledo. Tada įpilti Coca-cola ir kokteilį išmaišyti. Papuošti griežinėliu ar skiltele citrinos.

NAUTILUS

INGREDIENTAI:

  • 40 ml. tekila (pvz., Corralejo Blanco)
  • 40 ml. spanguolių sultys
  • 20 ml. žaliųjų citrinų sultys
  • 10 ml. cukraus sirupas

KAIP PARUOŠTI?

Į kokteilių plaktuvę įdėti ledo ir supylus ingredientus gerai išplakti. Išplakus supilti į aukštą taurę su ledu, papuošti mėtos lapeliu.

EL TORADO

INGREDIENTAI:

  • 40 ml. tekila (pvz., Corralejo Reposado)
  • 10 ml. sausas vermutas
  • 30 ml. šviežios obuolių sultys

KAIP PARUOŠTI?

Į kokteilių plaktuvę įdėti ledo ir supylus ingredientus gerai išplakti. Išplakus supilti į atšaldytą kokteilinę taurę ir papuošti obuolio skiltele.

TEQUINI

INGREDIENTAI:

  • 50 ml. tekila (pvz., Corralejo Blanco)
  • 10 ml. sausas vermutas
  • Keletas lašų Angostura Bitters

KAIP PARUOŠTI?

Ingredientus supilti į maišymo taurę su ledu. Gerai išmaišyti ir perpilti į atšaldytą kokteilinę taurę. Papuošti citrinos žievele.

BRAVE BULL

INGREDIENTAI:

KAIP PARUOŠTI?

Ingredientus supilti į taurę su ledu ir išmaišius patiekti.