Brendis, konjakas, armanjakas: kuo skiriasi ir kaip geriama?

Sakoma, jog „kiekvienas konjakas yra brendis, bet ne kiekvienas brendis yra konjakas“. Teisūs būsime ir „konjaką“ pekeitę į „armanjaką“. Žodis „brendis“ yra gana plati sąvoka ir joje telpa nemažai gėrimų. Žymiausi jų yra konjakas ir armanjakas. Europos Sąjungos ribose brendį apibrėžia du esminiai dalykai: jis turi būti pagamintas iš vynuogių ir turi būti brandintas ąžuolo talpose. Būtent dėl to parduotuvių lentynose daugiausiai brendžių rasime iš vyną gaminančių pasaulio kraštų. Koks geriausias brendis ar koks geriausias konjakas jums, kaip ir su kuo gerti brendį, kuo brendis skiriasi nuo konjako, kokie yra kokteiliai su brendžiu ar konjaku? Į šiuos ir kitus klausimus atsako mūsų ekspertai.

KAS YRA BRENDIS?

Žodis „brendis“ yra kilęs iš olandiško žodžio „brandewijn“, kuris reiškia „degintas vynas“. Šie žodžiai puikiai iliustruoja gėrimo esmę: jis daromas distiliuojant vyną. Europos Sąjungoje šis vynas turi būti pagamintas iš vynuogių. Į butelius pilstomas brendis negali būti mažiau nei 36 ir daugiau nei 50 procentų alkoholio koncentracijos. Yra ir dar keletas taisyklių: brendis turi būti brandinamas ne mažiau nei 1 metus neriboto tūrio ąžuolo talpose arba ne mažiau nei pusę metų ąžuolo statinėse, kurių tūris mažesnis nei 1000 litrų. Jokie priedai brendžio skoniui koreguoti nėra leidžiami. Vienintelis priedas, kurį kartais deda brendžio gamintojai, yra karamelė, koreguojanti gėrimo spalvą.

GERIAUSIAS BRENDIS: KĄ TURIME ŽINOTI?

Kitaip nei konjako ar kalvadoso, brendžio gamyba yra gerokai liberalesnė. Jos neriboja kilmės vietovės ir itin griežti įstatymai. Neturėdamos gamtinių sąlygų distiliacijai tinkamoms vynuogėms auginti, šiandien įvairios šalys gali turėti savo brendžius, žaliavą pirkdamos kituose kraštuose ir leisdamos savo produkciją. Kaip bebūtų, nuo seno brendžio gamyba labiausiai garsėja vyno kraštai. Kiekviename jų gamyba ir tradicijos dažnai skiriasi, todėl skiriasi ir brendžio skonis.

ŽYMIAUSIOS BRENDĮ GAMINANČIOS ŠALYS:

1. PRANCŪZIJA

Ji gamina žinomiausias ir labiausiai vertinamas brendžio rūšis: konjaką (pvz., Remi Martin VS) ir armanjaką. Be jų, Prancūzijoje pagaminama daug kitų brendžių. Pavyzdžiui, Saint Remy Authentic VSOP.

2. ISPANIJA

Žinomiausia ispaniško brendžio rūšis yra Brandy de Jerez. Jis turi saugomą kilmės nuorodą, todėl jo gamyba yra griežtesnė už daugelio kitų šios rūšies gėrimų. Pavyzdžiui, Lepanto.

3. ITALIJA

Žymi šalis vyndarė, gaminanti įvairių rūšių brendį. Pavyzdžiui, Stock XO.

4. VOKIETIJA

Daug brendžio suvartojanti, taip pat daug jo ir gaminanti valstybė. Didelę dalį žaliavos savo brendžių gamybai Vokietija atsiveža iš kitų šalių.

5. ARMĖNIJA

Šios šalies brendžiai garsėja nuo seno, žymiausias jų yra Ararat.

5. GRAIKIJA

Prie graikiškų brendžių dažnai yra priskiriama Metaxa, nors iš tikrų Metaxa nėra brendis. Tai yra brendžio ir vyno mišinys.